Ιστορία της Φιλαθλητικής Ένωσης Αθλοπαιδιών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Η Φιλαθλητική Ένωση Αθλοπαιδιών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, στην Αττική. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1989 και αγωνίζεται με χρώματα το γαλάζιο και το λευκό. Διατηρεί τμήματα αποκλειστικά καλαθοσφαίρισης για αθλήτριες και αθλητές όλων των ηλικιακών ομάδων.
Μετά την ίδρυσή της το 1989, η «Φιλαθλητική Ένωση ’96» ενώθηκε το Μάιο του 2003 με τον «Άτταλο». Απέκτησε νέα ονομασία, «Φιλαθλητική Ένωση Άτταλος», για να μετονομαστεί τον Ιούνιο του 2007 σε «Φιλαθλητική Ένωση Αθλοπαιδιών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας».
fealogo

Ιστορική Αναδρομή

  • Ως Φ.Ε. Άτταλος (2003-2007)

Την αγωνιστική περίοδο 2004-05 ο Άτταλος βρισκόταν ανάμεσα στις 14 ομάδες που συνέθεσαν το 2ο Όμιλο Νότου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας. Μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών του υποχρεώσεων είχε στη συγκομιδή του 10 νίκες και 14 ήττες, ισοβαθμώντας με τον Α.Ο. Αρδηττού. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη βρέθηκε στην 9η θέση, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό.

Την επόμενη χρονιά, 2005-06, τοποθετήθηκε στον 1ο Όμιλο Νότου, τον οποίο συνέθεσαν 13 σύλλογοι. Στη διάρκεια της χρονιάς η ομάδα συγκέντρωσε 11 νίκες και 13 ήττες, τερματίζοντας σε κατάσταση ισοβαθμίας με το Γ.Σ. Κορωπίου. Βάσει των επόμενων κριτηρίων κατάταξης βρέθηκε οριστικά στη 10η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα γνωρίζοντας την επιστροφή του στις τοπικές κατηγορίες.

Κλείνοντας την ενότητα αυτή της ιστορίας του, ο Άτταλος επέστρεψε το επόμενο φθινόπωρο στο επίπεδο των τοπικών πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Κ. Αττικής, δηλώνοντας συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Ανδρών για την περίοδο 2007-08. Η τελική βαθμολογική κατάταξη περιελάμβανε την ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας στην 11η θέση σε σύνολο 16 ομάδων.

Τον Ιούνιο του 2007 προέκυψε και η μετονομασία του Αττάλου σε «Φιλαθλητική Ένωση Αθλοπαιδιών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας» ή «Φ.Ε.Α.» για συντομία.

  • Μακροχρόνια πορεία στην Ε.Σ.Κ.Α. (2007-2013)

Τις επόμενες δύο περιόδους συμμετείχε στο Πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας Ανδρών.

Με προπονητή το Μάριο Δεσποτάκη, ο οποίος τη χρονιά εκείνη προπονούσε τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο τμήμα το οποίο και ανέβασε στην Α1 Εθνική Κατηγορία, η Φ.Ε.Α. κατόρθωσε να επιστρέψει στην Α’ Κατηγορία Ε.Σ.Κ.Α. για την περίοδο 2009-10. Απέναντι σε 15 αντιπάλους, η ομάδα συγκέντρωσε στη διάρκεια της χρονιάς 8 νίκες και 22 ήττες. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη βρέθηκε στη 14η θέση με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί μόλις ένα χρόνο μετά την άνοδό της στην Α’ Κατηγορία. Στα μέσα της χρονιάς ο Δεσποτάκης αποχώρησε από το σύλλογο, με τον Αλέξη Καρατζά να τον αντικαθιστά στον πάγκο της ανδρικής ομάδας.

Την επόμενη χρονιά, 2010-11, η Φ.Ε.Α. επέστρεψε στη Β’ Κατηγορία και συγκεκριμένα στο 2ο Όμιλο αυτής, τον οποίο σχημάτισαν συνολικά 16 ομάδες. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη βρέθηκε στην 6η θέση, εξασφαλίζοντας την παραμονή της χωρίς προβλήματα. Η συγκομιδή της χρονιάς ήταν 17 νίκες και 13 ήττες, όσες μάζεψε και ο Α.Ο. Πεύκης, ο οποίος, όμως, τοποθετήθηκε μία θέση υψηλότερα βάσει των επόμενων κριτηρίων κατάταξης.

Η αγωνιστική περίοδος 2011-12 ήταν λίγο-πολύ επανάληψη της προηγούμενης, με τη διαφορά ότι το 2ο Όμιλο της Β’ Κατηγορίας συνέθεσαν αυτή τη φορά 14 ομάδες. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Φ.Ε.Α. ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην 6η θέση της βαθμολογίας, έχοντας απολογισμό 15 νίκες και 11 ήττες.

Την περίοδο 2012-13 η ομάδα συμμετείχε στο Πρωτάθλημα του 1ου Ομίλου της Β’ Κατηγορίας Ε.Σ.Κ.Α. επιζητώντας την άνοδο απέναντι σε 12 αντιπάλους. Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου η Φ.Ε.Α. βρέθηκε στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 13 νίκες και 11 ήττες. Ο Πρωταθλητής Απόλλων Αθηνών κέρδισε απευθείας την άνοδο, ωστόσο οι ομάδες των θέσεων 2 έως 5 αναμετρήθηκαν μεταξύ τους σε διαδικασία Play-offs. Η Φ.Ε.Α. διασταυρώθηκε με την Ολυμπιάδα Παπάγου, η οποία είχε κατάλάβει τη 2η θέση. Η Ολυμπιάδα μετέφερε ήδη δύο νίκες από την κανονική περίοδο απέναντι στη Φ.Ε.Α. και χρειαζόταν μία ακόμη. Την πέτυχε άμεσα με σκορ 73-71 αφήνοντας τη Φ.Ε.Α. εκτός Τελικών.

  • Πορεία επιστροφής στη Γ’ Εθνική (2013-2015)

Τη χρονιά 2013-14 – πάντα στα πλαίσια του 1ου Ομίλου της Β’ Κατηγορίας – η Φ.Ε.Α. έδειξε πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο διεκδικώντας δυναμικά το Πρωτάθλημα. Μια αγωνιστική πριν το τέλος, όμως, της κανονικής περιόδου γκρεμίστηκε από την κορυφή με αποτέλεσμα να τερματίσει στη 2η θέση. Έχοντας πετύχει 23 νίκες και 3 ήττες απέναντι σε 13 αντιπάλους, ισοβάθμισε με τον πρωτοπόρο Τρίτωνα Σεπολίων, ωστόσο τοποθετήθηκε χαμηλότερά του βάσει των επόμενων κριτηρίων κατάταξης. Παρά την ατυχία της η Φ.Ε.Α. διεκδίκησε την άνοδο μέσω διαδικασίας Play-offs αντιμετωπίζοντας στη σειρά των Ημιτελικών τον Άγιο Θωμά απέναντι στον οποίο μετέφερε μία ήττα και μία νίκη από την κανονική περίοδο. Στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι η Φ.Ε.Α. κέρδισε εντός έδρας με σκορ 78-74, παίρνοντας το πλεονέκτημα. Στο δεύτερο παιχνίδι η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας επικράτησε ξανά με το οριακό 70-71 κι έτσι πέρασε στους Τελικούς. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Αίολο-Ταύρο 2006 με τη σειρά να ξεκινάει από το 1-1 εφόσον στην κανονική περίοδο ο Αίολος-Ταύρος είχε νικήσει εύκολα στην έδρα του με 70-55 και η Φ.Ε.Α. είχε ανταποδώσει με 57-43 στο δικό της γήπεδο. Οι δύο ομάδες εξάντλησαν τη σειρά εφόσον χρειάστηκαν τρία παιχνίδια για να αποφασιστεί η ομάδα που θα ανέβαινε στην Α’ Κατηγορία: αρχικά η Φ.Ε.Α. πήρε το προβάδισμα με σκορ 74-56, αλλά στη συνέχεια ο Αίολος-Ταύρος ισοφάρισε αποφασιστικά με σκορ 77-71. Στον τελευταίο αγώνα η Φ.Ε.Α. έγινε τελικά η δεύτερη ομάδα από τον Όμιλό της που εξασφάλισε την άνοδό της στην Α’ Κατηγορία, νικώντας τον Αίολο-Ταύρο με σκορ 77-64. Την ίδια χρονιά, στο Κύπελλο Ανδρών της Ε.Σ.Κ.Α. η Φ.Ε.Α. γνώρισε την ήττα στη Γ’ Φάση από το Νικηφόρο με σκορ 50-73, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Την αγωνιστική περίοδο 2014-15 η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Ε.Σ.Κ.Α. σε μοναδικό όμιλο τον οποίο συνέθεσαν 14 ομάδες. Ο απολογισμός της κανονικής περιόδου ήταν 16 νίκες και 10 ήττες για την ομάδα, η οποία τοποθετήθηκε στην 3η θέση της βαθμολογικής κατάταξης, μια πολύ καλή επίδοση για ομάδα που μόλις ανέβηκε στην κατηγορία. Βάσει προκήρυξης, οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 2 έως 5 διαγωνίστηκαν μεταξύ τους σε διαδικασία Play-offs με έπαθλο την άνοδο στη Γ’ Εθνική Κατηγορία. Σε πρώτη φάση η Φ.Ε.Α. διασταρώθηκε με τον 4ο Άρη Πετρούπολης. Οι δύο ομάδες μετέφεραν μία νίκη έκαστη από την κανονική περίοδο (αξιοσημείωτα εκτός έδρας) και χρειάζονταν άλλες δύο για να περάσουν στους Τελικούς. Η Φ.Ε.Α. αναδείχθηκε νικήτρια στο πρώτο παιχνίδι με σκορ 71-59, επίτευγμα που επανέλαβε και στο δεύτερο με σκορ 74-83 εκτός έδρας αυτή τη φορά. Με τον τρόπο αυτό πέρασε στη σειρά των Τελικών. Επόμενος αντίπαλος της Φ.Ε.Α. ήταν ο Απόλλων Αθηνών με τον οποίο επίσης μοιραζόταν μία νίκη και μια ήττη από την κανονική περίοδο. Δύο διαδοχικές ήττες (89-68, 45-62) στέρησαν την άνοδο στη Φ.Ε.Α. που, ωστόσο, παρέμενε πρώτη επιλαχούσα σε περίπτωση ανακατατάξεων. Η ίδια η παραμονή στην Α’ Κατηγορία ήταν άθλος για την ομάδα, αφενός γιατί υποβιβάστηκαν 8 από τις 14 ομάδες, αφετέρου γιατί λόγω διάφορων προβλημάτων η χρονιά έκλεισε με εφτά άνδρες και τέσσερις εφήβους. Τελικά στις αρχές Ιουνίου του 2015 η Φ.Ε.Α. εκμεταλλέυτηκε πράγματι την πρόσκληση της Ε.Ο.Κ. για άνοδο. Προπονητής των δύο επιτυχημένων προηγούμενων ετών ήταν ο Κυριάκος Κοσμίδης που είχε στο παρελθόν εργαστεί στο γυναικείο τμήμα.

  • 2017-

Το 2017 προπονητής ανέλαβε ο Αλέξης Καρατζάς ο οποίος και έστησε μια ομάδα με στόχο να πρωταγωνιστήσει. Αυτό ακριβώς πέτυχε καθώς στην Β’ ΕΣΚΑ το 2017-2018 η ΦΕΑ κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας με το ρεκόρ 25-1. Ακολούθησε ο τίτλος του υπερπρωταθλητή της Β’ ΕΣΚΑ, επικρατώντας στις 4/5/2018 επί Φίλιππου Περιστερίου με 84-55 κλείνοντας έτσι ιδανικά η χρονιά. Οι επιτυχίες όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς και η σεζόν 2018-2019 έφερε ακόμα ένα «double».

Οι «κυανέρυθροι» με πρωτεργάτη τον coach Καρατζά και παίκτες όπως οι Στεργιάκης, Καραλευθέρης, Γιαννουλάκος, Δρακάκης, Στρατομήτρος και Μιχόπουλος τράβηξαν το… κουπί του δύσκολου πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας στέφτηκαν πρωταθλητές και παράλληλα πανηγύρισαν μέσα στο Αιγάλεω την κούπα της ΕΣΚΑ. Έτσι η ομάδα βρέθηκε στις Εθνικές κατηγορίες για δεύτερη φορά στην ιστορία της με στόχο μια αξιοπρεπή πορεία.

Τα πράγματα στην αρχή της σεζόν μάλλον δεν ήρθαν έτσι όπως τα περίμεναν, όμως στο δεύτερο μισό η ΦΕΑ έκανε εκπληκτική σεζόν. Έτσι από την ζώνη του υποβιβασμού βρέθηκε στην 2η θέση της βαθμολογίας, έχοντας μάλιστα από κάτω όλους τους εν δυνάμει αντιπάλους της προς την άνοδο. Έτσι μετά και την απόφαση της ομοσπονδίας να κατακυρώσει την βαθμολογία του 2ου ομίλου της Γ’ Εθνικής πανηγύρισε την άνοδο στην Β’ Εθνική και παράλληλα έγραψε ιστορία καθώς μέσα σε τρεις αγωνιστικές σεζόν πανηγύρισε πέντε τίτλους.

  • Κυπελλούχος ΕΣΚΑ

Η ημερομηνία που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη των ανθρώπων της ΦΕΑ είναι η Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου του 2019. Η ομάδα της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας αναδείχθηκε κυπελλούχος ΕΣΚΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας ύστερα από ανατροπή στον τελικό του Αιγάλεω, με σκορ 88-78, μέσα στο κλειστό του “Σίτι”!

Μία κούπα που δεν σήκωσε ποτέ εκείνο το βράδυ, καθώς το τρόπαιο… εκλάπη! Μία απίστευτη ιστορία που έχουν να θυμούνται άπαντες, καθώς μετά το τέλος του αγώνα, κάποιος φίλαθλος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, πήρε το τρόπαιο και έφυγε από το κλειστό του Αιγάλεω, χωρίς κανένας να τον σταματά!  Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την χρονική στιγμή στο γήπεδο η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, λόγω της χρήσης καπνογόνων, γεγονός που βοήθησε τον… δράστη να φύγει με μεγάλη άνεση.

Η απονομή ωστόσο έγινε λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα το Σάββατο 22 Ιουνίου στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Φιλαδέλφειας και με τον τρόπο αυτό επισφραγίστηκε μια άκρως επιτυχημένη χρονιά για την ομάδα, που εκτός από το κύπελλο κατέκτησε και το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑ ανδρών και εξασφάλισε την άνοδο της στην Γ’ εθνική κατηγορία.

 

Η σύνθεση της ΦΕΑ σε εκείνο το ματς ήταν η εξής: Στρατομήτρος 3 (1), Ρωμοσιός 4, Δεληγιάννης 6 (1), Στεργιάκης 37 (1), Μπασέας, Μιχόπουλος 10 (2), Γιαννουλάκος 2, Δρακάκης 2, Καραλευθέρης 24 (3).

  • Elite League και τελικός κυπέλου

Η αγωνιστική σεζόν 2022-23 αποτέλεσε το… ταβάνι της ΦΕΑ! Τη σεζόν 2021-22 τερμάτισε στην 2η θέση του ομίλου της Β’ εθνικής με ρεκόρ 19-5. Στα μπαράζ κατάταξης του νότου υπερκέρασε το εμπόδιο του ΑΟ Αιγάλεω (95-85), ενώ στην συνέχεια ηττήθηκε από την Γέφυρα (84-75). Η αθηναϊκή ομάδα ανέβηκε στην Α2, καθώς ο ΓΣ Ηρακλής δήλωσε αδυναμία συμμετοχής, ενώ η Γέφυρα δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση της ΕΟΚ. Έτσι η ΦΕΑ ήταν η επόμενη επιλαχούσα και δεν έχασε την ευκαιρία να προβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία

Παρότι παρουσίασε ένα άκρως ανταγωνιστικό και αξιόμαχο σύνολο εν τέλει δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία και επέστρεψε στη Β΄ εθνική. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 8 νίκες και 22 ήττες, ενώ αυτό που θα σημαδέψει την χρονιά αυτή είναι η πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου των ομάδων των εθνικών κατηγοριών. Αποκλίνοντας τον κακό της “δαίμονα”, τον Παπάγου στον ημιτελικό του Final Four (89-77), στον μεγάλο τελικό κόντρα στον “ιστορικό” Πανιώνιο στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ ηττήθηκε με σκορ 80-71.